Inzichten uit de subsessie van Hanneke en Carla (Apanta-ggz) tijdens het KiBG Congres 2023:
Omdenken; de zelfzorgfase
Bij Apanta zijn ze de wachttijd anders gaan benaderen. Niet als wachtlijst (dit werkt demoraliserend), maar als zelfzorgfase. Onder andere ingegeven door een voorbeeld bij het Maxima Medisch Centrum"(MMC), een ziekenhuis waar ze veel belang hechten aan zelfregie van de cliënt. Bij het MMC is de wachttijd voor een darmoperatie gemiddeld vijf weken. In plaats van thuis te zitten wachten, gebruiken de patiënten deze tijd heel nuttig om al actief bezig te zijn met hun herstel. In deze tijd worden de patiënten fysiek en mentaal sterker gemaakt voor de operatie en voelen ze zich hierdoor betrokken bij hun eigen behandeling. Klinkt logisch, en ook zeker toepasbaar op mensen die wachten op een psychologische behandeling.
Aanbod tijdens de zelfzorgfase
In de zelfzorgfase bij Apanta-GGZ wordt een verscheidenheid aan activiteiten aangeboden om cliënten te ondersteunen. Dit omvat onder andere:
- Maandelijkse themabijeenkomsten waar verschillende onderwerpen worden behandeld, zoals leefstijl, waarden en doelen, steun en motivatie.
- Tweewekelijkse wandelingen om fysieke activiteit te bevorderen en een ontspannen omgeving te creëren.
- Zingen als een creatieve en expressieve manier om emoties te uiten en plezier te hebben.
- eHealth-opties, zoals zelfzorgmodules en begeleide activiteiten, beschikbaar tijdens de wachttijd (of zelfzorgfase).
- Yoga om ontspanning, flexibiliteit en mindfulness te bevorderen.
Opgedane ervaringen door Apanta-ggz
Tijdens het aanbieden van deze zelfzorgactiviteiten hebben ze bij Apanta-ggz waardevolle ervaringen opgedaan. Door voortdurend te experimenteren en te zoeken naar wat het beste werkt hebben ze bijvoorbeeld ontdekt dat cliënten het prettiger vinden om persoonlijk telefonisch benaderd te worden in plaats van alleen een e-mail te ontvangen. Deze persoonlijke touch geeft hen het gevoel dat ze serieus worden genomen en gewaardeerd worden. Ze hebben ook geleerd dat, hoewel cliënten aanvankelijk aangeven geïnteresseerd te zijn in eHealth-opties, ze vaak niet actief gebruikmaken van deze mogelijkheden nadat ze zijn toegestuurd of beschikbaar zijn gesteld. Dit benadrukt het belang van persoonlijk contact en interactie met anderen. Ook merken ze dat cliënten die de eerste stap hebben gezet, terugkomen en ook gebruikmaken van andere activiteiten binnen het aanbod.