Dennis: “Ik ben zelf een sporter en ben mij daarom gaan verdiepen in de mogelijkheden van een smartwatch, mede geïnspireerd door de fysiotherapeut waarmee ik veel samenwerk.” Nu zet hij de smartwatch in tijdens behandelingen, zowel om de cliënt te stimuleren als af te remmen in activiteiten en beweging. De verschillende gegevens die een smartwatch bijhoudt kunnen gebruikt worden ter ondersteuning van de behandeling en voor het opstellen van positieve doelen.
Gegevens helpen relativeren
“Op dit moment zet ik de smartwatch in bij zeven cliënten. Een van mijn cliënten heeft last van paniekaanvallen, hij durfde bijna geen activiteiten meer te ondernemen en kwam zijn huis nauwelijks uit. Op het moment dat hij nu het gevoel krijgt van een paniekaanval kijkt hij op zijn horloge. Zijn horloge geeft dan feedback over zijn hartslag, stress en ademhaling. Vaak relativeren deze gegevens het gevoel van paniek. Ondertussen durft deze cliënt al veel meer activiteiten te ondernemen.”
Dennis zet de smartwatch in bij verschillende soorten problematiek: slaapproblematiek, angstklachten, paniekklachten, burn-out, ADHD, maar ook bij ex-corona patiënten. “Alhoewel ik bij veel cliënten de smartwatch gebruik als stimulatie om steeds meer te bewegen en dingen uit te proberen, heb ik ook een cliënt waarbij we de smartwatch juist gebruiken om grenzen aan te geven. Op deze manier gaat hij minder vaak over zijn fysieke en mentale grenzen.”
Inzetten van verschillende meetgegevens: gewoon doen!
Het verschilt per smartwatch welke gegevens verzameld worden. Samen met de cliënt kijkt Dennis welke gegevens interessant kunnen zijn ter ondersteuning van de behandeling. Ondertussen maakt hij al gebruik van veel gegevens: ademhaling, hartslag, actieve minuten, aantal stappen, stress, slaap en de Body Battery (energielevel).
Samen met zijn cliënt stelt Dennis positieve doelen op. Zoals bijvoorbeeld het doel om meer activiteiten buiten huis te doen of het leren bepalen van een fysieke grens bij het sporten. “De smartwatch is echt ter ondersteuning van de behandeling, het is geen hoofddoel.” Of Dennis praktische tips heeft? “Gewoon doen!”. Ga eerst zelf eens kijken wat een smartwatch allemaal qua mogelijkheden heeft en duik in de app die erbij zit. Op deze manier kun je eerst zelf ervaren hoe het is.
Betrouwbaarheid van de meetgegevens
In eerste instantie liet Dennis zich vanwege de betrouwbaarheid van de meetgegevens weerhouden om de smartwatch te gebruiken tijdens de behandeling. Maar een slaapwetenschapper liet hem de gegevens van een andere kant bekijken: zelfs de apparatuur in de kliniek is niet altijd zuiver, maar omdat je altijd dezelfde manier van meten gebruikt kun je prima de gegevens met elkaar vergelijken. Dennis: “Sindsdien ben ik de smartwatch gaan inzetten en zie ik goede resultaten. We moeten het dan ook niet zien als een wetenschappelijke methode, maar wel een die heel makkelijk laagdrempelig gebruikt kan worden door de cliënt. En aangezien de cliënt zelf al de watch heeft aangeschaft voor de activity tracker, is men bereid er ook iets mee te doen in kader van de behandeling.”
En de smartphone dan? “Ik adviseer in veel gevallen de telefoon weg te houden van de slaapkamer, waardoor je dus ook niet meer de slaap kunt meten met de telefoon. Daarnaast is een smartwatch betrouwbaarder, omdat je die de hele dag draagt en een telefoon niet altijd bij je hebt.”