Psycholoog en fysiotherapeut leveren samen zinnige zorg

Om mensen te activeren werkt psycholoog Joost van de Moosdijk (Pepas) samen met een fysiotherapeut. Ze stemmen de behandeling op elkaar af en verwijzen cliënten naar elkaar. Door gelijktijdig te werken aan lichaam en geest wordt een cliënt effectiever geholpen.

Joost van de Moosdijk (Pepas): “Het idee kwam van de fysiotherapeut. Die spreekt cliënten tijdens een sessie en constateerde dat veel lichamelijke klachten ook mentale oorzaken hebben. Hij kon dan wel gaan masseren, maar om de klachten beter aan te pakken zou een gesprek bij een psycholoog nuttiger zijn,” vertelt Joost van de Moosdijk (Pepas).

Omgekeerd speelde hij met hetzelfde idee. “Veel van mijn cliënten zouden juist erg gebaat zijn bij lichamelijke beweging. Door de samenwerking met de fysiotherapeut krijgt een cliënt hier professionele ondersteuning bij. Een fysiotherapeut kan een voor de cliënt op maat gemaakt programma opstellen. Zo hebben we elkaar snel gevonden en zijn we het plan gaan uitdenken. Ik ben zelf gewend om multidisciplinair te werken en vind het heel normaal om andere zorgverleners te betrekken.“

Beslissing ligt altijd bij de cliënt

Joost: “Het werkt twee kanten op; bij een aanwijzing verwijzen we cliënten naar elkaar. Ik krijg gedurende een behandeling bijvoorbeeld het sterke idee dat meer bewegen goed is voor de cliënt. Vanzelfsprekend bespreek ik dat eerst met een cliënt en proberen we hier samen een manier in te vinden. Pas wanneer meer bewegen uit eigen kracht niet lukt breng ik de optie om naar een fysiotherapeut te gaan ter sprake. Het is altijd de eigen beslissing van de cliënt om naar de fysio te gaan.“

“We leveren samen zinnige zorg door te herkennen wanneer we dit als psycholoog of fysiotherapeut niet zelf kunnen oplossen. Hierdoor werken we samen aan de juiste zorg op het juiste moment.”

Joost van de Moosdijk

“Andersom werkt het net zo. Psychische klachten voel je lichamelijk en logischerwijs gaan mensen daarvoor naar een huisarts of fysiotherapeut. We leveren samen zinnige zorg door te herkennen wanneer we dit als psycholoog of fysiotherapeut niet zelf kunnen oplossen. Hierdoor werken we samen aan de juiste zorg op het juiste moment. En dan niet met officiële vergaderingen waarin cliënten worden besproken zonder dat ze aan tafel zitten. Vaak kunnen we het wel af met een telefoontje.“

Goed contact is de basis

“Een goed contact met de fysiotherapeut is eigenlijk alles wat er nodig is. Wat het ingewikkeld maakt is dat fysiotherapie wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering en veel mensen hebben dit niet. Om dit zelf te betalen ben je weer een stuk duurder uit dan met bijvoorbeeld een sportschool of personal trainer.“

Heb je wat aan dit artikel?

Anderen misschien ook. Deel het artikel via één van de onderstaande kanalen.