Wat is iPractice?
iPractice heeft een team van een online psycholoog en spreekkamer psycholoog en is dus is volledig ingericht op het blended behandelen. Ze hebben een spreekkamer psycholoog en een online psycholoog die samenwerken met één cliënt. Beiden hebben een andere rol in het therapeutisch proces. Wie wat doet is duidelijk voor zowel de behandelaar als de cliënt en dit is vastgelegd in een behandelplan. iPractice is inmiddels gestart met een cohort studie om de effectiviteit van hun werkwijze ook verder te onderbouwen, maar de ervaringen zijn goed.
Zelf (effectiever) aan de slag met blended behandelen? De tips van iPractice:
De 7 tips hoe je e-health kan gebruiken in je behandeling zodat het echt bijdraagt
- Maak het blended behandelen vanaf het begin onderdeel van de behandeling. Dit kan je doen door het bijvoorbeeld vast te leggen in een behandelplan.
- Geef aan dat je niet direct reageert, maar wel binnen een paar dagen als de cliënt een seintje geeft dat ze een oefening indienen of er een vraag over hebben.
- Vergeet niet ook werkelijk aandacht aan te besteden aan de opdrachten die je meegeeft. Net als bij al het huiswerk is het een risico dat als je er niet op terugkomt, de cliënt de behandeling ook minder serieus gaat nemen.
- Geef een rationale waarom deze online behandeling van belang is. Elke therapie is uiteindelijk gericht op gedragsverandering en die komt alleen tot stand door ook tussen zittingen door bezig te zijn met de doelen.
- Spreek eventueel een ‘nudge’ af. Een soort reminder die de cliënt eraan helpt herinneren actief met de behandeling bezig te zijn.
- Vraag wat de client prettig vindt. Wat wil hij/ zij echt graag in een persoonlijk gesprek aan bod laten komen en wat kan daarbuiten online?
- Neem het online materiaal bijvoorbeeld als basis voor het spreekkamergesprek. Denk hierbij aan een ingevuld G-schema. Je kan ook onderwerpen splitsen. Laat psycho educatie of andere oefeningen online maken en reflecteer in de spreekkamer, waar je vervolgens nieuwe doelen stelt.