Gezondheid is meer dan niet-ziek-zijn

We vinden vooral een betekenisvol leven belangrijk, we willen mee kunnen doen en ons energiek voelen. Dat blijkt uit onderzoek van arts, onderzoeker en grondlegger van Positieve Gezondheid, Machteld Huber. Het gaat niet alleen om lichamelijke gezondheid, maar over wat ons veerkracht geeft. En dat is per persoon verschillend. Daarom richt Positieve Gezondheid niet op ziekte, maar op wat voor ons belangrijk is.

Positieve Gezondheid omvat zes dimensies die zichtbaar zijn gemaakt in een spinnenwebmodel.

De zes dimensies van Positieve Gezondheid zijn:

  • Lichaamsfuncties – Ik voel me gezond en fit
  • Mentaal welbevinden – Ik voel me vrolijk
  • Zingeving – Ik heb vertrouwen in mijn eigen toekomst
  • Kwaliteit van leven – Ik geniet van mijn leven
  • Meedoen – Ik heb goed contact met andere mensen
  • Dagelijks leven – Ik kan goed voor mezelf zorgen

Direct Invullen

Wil je direct de vragenlijst invullen en de uitkomsten zien in een spinnenweb? Maak dan gebruik van een van de vragenlijsten hieronder. Je vindt er verschillende varianten waaronder ook een vereenvoudigd spinnenweb. Je kunt de uitkomsten opslaan als PDF.

Volwassentool Mijn Positieve Gezondheid

De volwassenentool is een gespreksinstrument voor iedereen. Het instrument stimuleert mensen zelf na te denken over hoe het met ze gaat, wat ze willen veranderen en wie of wat er nodig is in hun omgeving om dat te bereiken.

Kindtool Mijn Positieve Gezondheid

Speciaal voor kinderen tussen de 8 en 16 jaar heeft iPH de Kindtool ontwikkeld. Kinderen kunnen hiermee laten zien wat zij zelf belangrijk vinden als het gaat om hun gezondheid. De tool bestaat uit een vragenlijst en een spinnenweb waarin de uitkomsten uit de vragen worden weergegeven.

Jongerentool Mijn Positieve Gezondheid

De jongerentool van Positieve Gezondheid biedt bewustwording en stimuleert jongeren om zelf na te denken over hoe het met ze gaat, wat ze willen veranderen en wat er nodig is om dat te bereiken.

Meer weten?

Lees de samenvatting van de Kennissessie Positieve Gezondheid, gegeven door Dunya Vermaat (Trainer Visiom, Trainer HIDUP en ervaringsdeskundige)

Heb je wat aan dit artikel?

Anderen misschien ook. Deel het artikel via één van de onderstaande kanalen.