Talk & Walk brengt lichaam én geest in beweging

Een nieuwe weg inslaan, de eerste stap zetten. In deze uitdrukkingen worden zowel Talk als Walk zichtbaar. De cliënt fysiek en mentaal activeren: dat doet Joop van Aert met zijn aanpak waarin hij zijn passie, wandelen, combineert met zijn praktijk.

Als je samen een wandeling maakt, ontstaat er een andere dynamiek dan wanneer je in een behandelkamer zit, geeft psycholoog Joop van Aert aan. “Ik merk zelf dat ik als behandelaar meer naast een cliënt kom te staan en zijn verhaal beter kan laten doen. Mensen zijn van nature verhalenvertellers en tijdens een wandeling vloeit dat er makkelijk uit. Het voelt heel prettig om rustig wandelend te praten en in de natuur is er minder sprake van tijdsbesef en haast. Al pratend en wandelend komen lichaam én geest in beweging en kan ik met de cliënt op zoek gaan naar nieuwe wegen.”

Oogcontact is geen vereiste voor een goed gesprek

Voor cliënten die gebaat zijn bij meer bewegen, is Talk & Walk volgens Joop ook een uitkomst. “De cliënt activeren is vaak een van de behandeldoelen en dat is niet altijd makkelijk. Met deze mensen begin ik wel eens met een klein rondje; de ervaring leert hoe ik de rondjes kan aanpassen aan mijn cliënt. Gedurende een behandeling maken we dan geleidelijk per afspraak de wandeling langer. Je kunt bijzondere gesprekken hebben tijdens een wandeling. Veel stellen schijnen de beste gesprekken te hebben terwijl ze in de auto zitten; oogcontact is geen vereiste voor een goed gesprek.”

“Het voelt heel prettig om rustig wandelend te praten en in de natuur is er minder sprake van tijdsbesef en haast.”

Joop van Aert

Talk & Walk past goed binnen de Basis GGZ

“Voor de meeste problematiek die we in de Basis GGZ behandelen, is Talk & Walk toepasbaar. Bij stemmingsstoornissen werkt het goed. Ook in afwisseling met EMDR kan het heel goed werken. Voor cliënten die wat minder goed ter been zijn, is Talk & Walk uiteraard geen optie. En als mensen zwaar depressief zijn en elk moment kunnen breken, wil je ook liever niet buiten zijn maar juist in een vertrouwde omgeving.”

Probeer het eens!

“Ik heb het regelmatig met collega’s hierover gehad en ze zijn geïnteresseerd om ermee te beginnen, maar dan komt het toch niet altijd van de grond. Een goede omgeving en goede routes zijn natuurlijk erg belangrijk, maar die vind je op heel veel plaatsen. Het spreekt voor zich dat je zelf plezier in het wandelen moet hebben, anders moet je er niet aan beginnen. Als een collega graag wandelt, zou ik zeggen, probeer het eens. Het heeft mij veel gebracht. Wandelen vitaliseert en relativeert, niet alleen de cliënt maar ook mij als behandelaar.”

Heb je wat aan dit artikel?

Anderen misschien ook. Deel het artikel via één van de onderstaande kanalen.