Wat is oplossingsgerichte therapie?
Oplossingsgerichte therapie is een behandeltechniek ontwikkeld in het Brief Therapy Center in Milwaukee (VS) en richt zich niet op het probleem maar naar het zoeken van oplossingen samen met de cliënt.
Juni 2023 2 minuten
Als behandelaren zijn we geneigd op de klachten gericht te zijn, of op de diagnose. Met oplossingsgericht werken ga je al snel met de cliënt op zoek naar oplossingen en uitzonderingen. Dit doe je op respectvolle manier met als doel iemand zo snel mogelijk weer in zijn kracht te zetten. Mark heeft zich gespecialiseerd in deze behandelmethode en deelde tijdens het KiBG Congres 2023 tips en trucs hoe je dit kan toepassen in je eigen behandelkamer.
Oplossingsgerichte therapie is een behandeltechniek ontwikkeld in het Brief Therapy Center in Milwaukee (VS) en richt zich niet op het probleem maar naar het zoeken van oplossingen samen met de cliënt.
Zeven inzichten uit de subsessie van Mark Crouzen tijdens het KiBG Congres 2023:
1. Begin bij het eind
Het eerste kenmerk van de oplossingsgerichte benadering is dat je altijd bij het eind begint. Dus als alles nu goed gaat, wat is er dan anders?
2. Manage de verwachtingen
Help de cliënt op weg naar het einddoel in plaats van te blijven doen wat hij altijd deed. Gebruik de metafoor van een poppetje met een draaisleutel op de rug. Deze waggelt alle kanten op als je die zijn gang laat gaan. Als therapeut pak je iemand bij de schouders en draai je iemand de goede richting op, zodat deze ook in die richting weer zelf verder kan
3. Sluit aan bij het type cliënt dat je voor je hebt
Er zijn drie type mensen die je in je spreekkamer kan krijgen:
4. Stel de wondervraag
Gebruik de wondervraag als techniek om behandeldoelen helder te krijgen. De wondervraag bestaat uit drie belangrijke onderdelen:
5. Let op non-verbale communicatie
Let op de non-verbale signalen van de cliënt wanneer je een goede oplossingsgerichte vraag stelt. Je kunt aan de cliënt zien dat hij aan het nadenken is wanneer de ogen omhoog gaan. Het is belangrijk om dan even niks te zeggen en de sneeuwbal een tijdje te laten rollen
6. Geef een vervolg aan "ik weet het niet"
Als iemand antwoordt met "ik weet het niet", zeg dan: "Stel dat je het wel wist, wat zou je dan zeggen?" Het is verbazingwekkend wat voor antwoorden er dan alsnog kunnen komen
7. Durf je kwetsbaar op te stellen
Vraag regelmatig aan de cliënt: "Wat kan ik voor jou beter doen?" Als de cliënt met iets komt, reageer dan met 'dankjewel'. Kwetsbaarheid in de behandelrelatie komt de behandelrelatie ten goede.
Voluit Leven: een groepsbehandeling gebaseerd op Acceptance and Commitment Therapy
Willeke van Vulpen (BasisGGZ Lentis) is in december 2018 gestart met groepsbehandelingen volgens de Voluit Leven methode; ontwikkeld door Ernst Bohlmeijer & Monique Hulsbergen. Willeke: “Ik zie mensen opbloeien in de groep, dat is geweldig.”
Interview
Salutogenese – mentaal welbevinden als specifiek behandeldoel
Binnen Mindfit richten behandelaren zich niet alleen op het verminderen van de klachten, maar ook specifiek op het verhogen van mentaal welbevinden. En dit is niet gelijk aan elkaar. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van Romy Kleijn.
Interview