De Welshop: online producten voor mentale gezondheid

Als organisatie kun je innovatie hoog in het vaandel hebben staan, maar topdown blijkt het niet altijd tot bloei te komen. GGzE bracht daar verandering in met het eLab: een plek waar door medewerkers zelf nagedacht wordt over innovaties en vooral ook hoe deze te implementeren. Een van de ‘producten’ die daaruit voortkwam is de Welshop: website met verschillende producten en diensten om de mentale gezondheid van mensen te ondersteunen.

Joep Kolijn (eLab) vertelt: “Onze organisatie was een hele grote winkel waarvan alle producten en diensten in het magazijn liggen. Kom je een bakker tegen dan kon hij goed uitleggen welk soort brood er was, kom je een slager tegen welk soort vlees. Zo was het bij ons, als grote GGZ-instelling, ook geregeld. Toen we gingen nadenken over hoe we iemand beter van dienst kunnen zijn bedachten we dat we die schappen moesten vullen zodat je gewoon kunt zien wat je hier kunt kopen. Zo is de Welshop ontstaan.”

Diensten en producten voor de cliënt

“Via de Welshop ontsluiten we welke diensten en producten we aanbieden, maar dan beschreven voor en vanuit de cliënt. Dat betekent dat we het niet hebben over cognitieve gedragstherapie maar wel over bijvoorbeeld ‘inzicht in angst’ of ‘aandacht voor piekeren’. Kortgezegd is dit puur vraaggericht in plaats van aanbodgericht.”

De Welshop kent drie soorten producten:
  1. Online zelfhulp: deze kunnen mensen gewoon kopen. De prijs staat erbij. Cliënt worden bij GGzE is niet nodig; iedereen die Nederlands spreekt kan er gebruik van maken.
  2. Online coaching: dit is wel met een begeleider maar betaalt de cliënt zelf.
  3. Online behandeling: dit is vergoede zorg waar een indicatie voor nodig is.

“De Welshop is dit puur vraaggericht in plaats van aanbodgericht.”

Joep Kolijn

Bewustere keuzes en meer eigen regie

Joep: “We krijgen hele positieve klantervaringen terug en er wordt veel afgenomen. Door al meer gericht een keuze te maken in wat je nodig hebt denk je vooraf beter na over wat je wilt. Bovendien heb je meer eigen regie door zelf te kiezen voor een behandeling en behandelvorm. Via de modules die erachter zitten beschrijf je ook je eigen behandeldoel.”

eLab-producten

“Binnen het eLab schatten we continu innovaties op waarde en ontwikkelen we zelf innovaties. Het eLab is een plek waar we samen durven te innoveren. Een voorbeeld: voorheen kregen mensen een brief met de bevestiging van hun aanmelding en wanneer ze op een afspraak kunnen komen. Heel droog en zakelijk. In plaats hiervan hebben we een platform gemaakt met een soort welkomstmodule.”

“Veel producten van het eLab vinden uiteindelijk hun weg naar de Welshop; bij iedere innovatie kijken we of het naar de Welshop kan gaan. Maar we staan zeker ook open voor goede diensten van derden. Die checken we, net als producten die al bestaan, wel extra; we waarborgen zelf de kwaliteit van de aangeboden diensten.”

Heb je wat aan dit artikel?

Anderen misschien ook. Deel het artikel via één van de onderstaande kanalen.