De kracht van psycho-educatie: Stress en trauma

Een belangrijk onderdeel van een behandeling is psycho-educatie. Ondanks dat ieder mens anders is ervaren we ook veel hetzelfde. Psycho-educatie kan verhelderend, maar ook normaliserend werken. De cliënt leert zichzelf er beter door kennen en ervaart dat hij/zij niet de enige is met gelijke klachten. In dit artikel gaan we in stress en trauma. Je vindt hier o.a. filmpjes die je (samen met je) cliënt kan kijken, of boeken die je kan aanraden.

PTSS uitleg stoornis en behandeling

In dit filmpje legt Errez Bar (GZ-psycholoog) aan de hand van animaties uit hoe stress werkt in normale situaties. En wat er gebeurt met stress na een zeer traumatische ervaring en hoe dit kan leiden tot PTSS. Vervolgens geeft hij aan welke twee behandelmethodes er beschikbaar zijn om PTSS te behandelen. 


Animatie stress window of tolerance

Dit is een animatie die is gemaakt voor kinderen, het woord 'kind' valt dan ook vaak. Desondanks is het een hele duidelijke uitleg over hoe stress werkt in het lijf en hoe traumatische ervaringen of langdurige stress kunnen leiden tot problemen in het reguleren van stress. Ook voor volwassenen zinvol om te kijken, of voor jou als behandelaar als je zoekt naar een manier om op simpele wijze de window of tolerance uit te leggen aan je cliënt. 


Trauma en het zenuwstelsel - Een polyvagaal perspectief

Dit is een animatie die uitleg geeft over stress en wat de invloed is van stress en trauma op ons autonome zenuwstelsel. Het is een vrij theoretisch verhaal gebaseerd op de, steeds populairder wordende, polyvagaal theorie. Interessant voor cliënten met een wat hoger niveau, maar zeker ook voor jou als behandelaar om beter te snappen wat de impact is van stress en trauma op het lichaam, en hoe dit kan leiden tot vage psychische en/of lichamelijke klachten. 

Mocht je verder geïnteresseerd zijn geraakt in de Polyvagaal theorie dan is de Engelse Podcast Stuck but not Broken een mooie aanvulling. Madelein Huisman (behandelaar bij De Zorgkliniek) zegt hierover: "De maker van de podcasts - Justin Sunseri – geeft daar op een toegankelijke manier uitleg over. Hij is docent op een school en vertelt veel over hoe hij de polyvagaaltheorie doorvoert in zijn klas en in de omgang met kinderen. Ook legt hij heel goed uit hoe de basis van de theorie werkt en hoe dat eruitziet in het dagelijks leven."

Wat gebruik jij in de behandelkamer?

Heb jij nog interessante filmpjes, boeken, podcasts of teksten die jij gebruikt in de behandelkamer om uitleg te geven over stress en trauma en wil je dit delen op dit platform? Laat het weten via info@kibg.nl.

Heb je wat aan deze tips en tools?

Anderen misschien ook. Deel het artikel via één van de onderstaande kanalen.