Behandelhulp.nl: behandeltools beschikbaar voor iedereen

Wat begon als handig online tool voor zijn collega’s, is nu een goed gevuld platform met vrij toegankelijke hulpmiddelen. Psycholoog Errez Bar: “Er valt heel wat te winnen als we als behandelaren meer samenwerken en uitwisselen.”

Behandelhulp.nl

Toen psycholoog Errez Bar (Progress) in 2012 aan de slag ging als GZ-psycholoog bij een grote GGZ-instelling, verbaasde hij zich erover dat hulpverleners in het team allerlei documenten ten behoeve van de behandeling van cliënten kopieerden en zowel met hun cliënten als binnen het team op papier met elkaar deelden. “Dat leek me omslachtig. Bovendien werden deze dan ook alleen binnen het team en niet binnen de instelling gedeeld en waren het al zeker 15 jaar dezelfde kopietjes. Ik dacht: dat kan anders.”

Daarop bundelde hij alle gebruikte documenten op een online tool: behandelhulp.nl. “Het doel van de website was eerst mijn collega’s te helpen om makkelijker informatie met hun cliënten te delen. Maar het sloeg aan binnen de gehele instelling waar ik werkte en later ook daarbuiten. Het doel is nu dus verschoven naar alle behandelaren te helpen met bestaande tools die ze samen met hun cliënten kunnen gebruiken.”

Hulpmiddelen voor iedereen

“De tools zijn er voor de cliënt. Maar in de praktijk worden deze tools aangereikt door de behandelaar van de cliënt. Eerst ging dat bij veel instellingen met een kopietje of zelfs alleen maar een verwijzing; dan moest de cliënt zelf gaan zoeken. Nu zijn alle bestaande tools, hulpmiddelen en korte artikelen die de cliënt kunnen ondersteunen online gebundeld en daardoor makkelijk toegankelijk voor iedereen.”

Op Behandelhulp staan artikelen, formulieren, filmpjes, links en boekentips die cliënten kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld een film met uitleg over EMDR bij trauma, een artikel over ACT, een formulier met een terugvalpreventieplan en een link naar de app Tem Stem bij een psychose.

“De tools zijn er voor de cliënt. Maar in de praktijk worden deze tools aangereikt door de behandelaar van de cliënt.”

Errez Bar

Errez: “Alles is eenvoudig beschreven en voor iedereen vrij te gebruiken. Er zit geen copyright op de stukken. De website is zonder winstoogmerk; geen banners, geen cookies, geen reclames, en dus ook geen inkomsten. De reden daarvoor is dat ik het belangrijk vind dat de website laagdrempelig is. Alles is daarom ook direct openbaar; je hoeft niet in te loggen of je voortgang bij te houden; 1 á 2 klikken en het juiste hulpmiddel is gevonden en er staat een film of pdf voor je klaar.”

Kortdurend behandelmodel

“Voor behandelaren zelf heb ik de site www.kortdurendbehandelen.nl gemaakt. Deze website geeft behandelaren uitleg over het kortdurende behandelmodel en hoe die in de praktijk toe te passen. Ook staan er handige hulpmiddelen zoals metaforen op, die een behandelaar kan inzetten in zijn behandelingen.”

Samenwerken en uitwisselen

“Ik merk dat veel instellingen en vrijgevestigde psychologen allemaal hun eigen tools ontwikkelen en gebruiken. Het is positief dat iedereen hier zo goed over nadenkt, maar ondertussen zijn we allemaal het wiel opnieuw aan het uitvinden. Er valt heel wat te winnen als we als behandelaren meer samenwerken en uitwisselen hierin.”

Heb je wat aan deze tips en tools?

Anderen misschien ook. Deel het artikel via één van de onderstaande kanalen.