Effectiever werken? Kom je kamer uit!
November 2022
3 minuten
Waarom heb jij voor het vak gekozen? Om in je behandelkamer te zitten? Vrijgevestigde psychologen Jojanneke Horstman, Emilie Smeets en Froukje Wouts investeren tijd in samenwerken en benutten de kracht van nieuwe ideeën. De samenwerking geeft plezier en lucht, maar het blijft hard werken in de Basis GGZ.
Jojanneke legt uit wat samenwerken haar oplevert: “Ik zit nu lekkerder in mijn vel en ben ervan overtuigd dat ik betere zorg lever. Waarom? Buiten de uren die wij besteden aan cliënten investeren wij nu tijd in verbreding en verdieping. En dat hebben we hard nodig. Afstand nemen is de sleutel tot beter en efficiënter werken.”
Meer vrijheid
Het jaar is 2014. Jojanneke, Emilie en Froukje vinden elkaar in dezelfde ambitie: de psychologie én de Basis GGZ naar een hoger niveau tillen. “We werken in eerste instantie samen uit noodzaak; er komt zoveel kijken bij het runnen van een praktijk, alleen is dat niet te doen,“ vervolgt Jojanneke. De Binnenplaats ontstaat. Het drietal behoudt ieder de eigen praktijk. Voor de buitenwereld ontstaat één praktijk.
“De eigen praktijk biedt ons meer vrijheid”, benadrukt Emilie. “Wij zijn ondernemers omdat we zaken graag zo veel mogelijk zelf bepalen. Wij discussiëren over psychologie in plaats van over onze eigen zaak. Een Basis GGZ-praktijk runnen is nog steeds hard werken, maar de samenwerking biedt mij ruimte. Vanochtend heb ik bijvoorbeeld overlegt over groepstherapie in de Basis GGZ.”
"We werken in eerste instantie samen uit noodzaak."
Jojanneke Horstman
Verlaat je comfortzone
Alleen een praktijk runnen? Emilie vraagt zich nu af hoe zij dat ooit klaarspeelde. “Psychologen die alleen behandelen, dat is niet te doen. Wij bespreken wekelijks casuïstiek en houden elkaar scherp. Dankzij onze eigen expertise leer je van elkaar en werk je efficiënter.”
“Ja, wij versterken elkaar.” Froukje besteedt een deel van haar tijd aan bijeenkomsten, congressen en vakliteratuur. “Samenwerken houdt ons up-to-date. In je eentje verdwijnt de zuurstof uit de behandelkamer. En nog erger: je blijft hangen in je comfortzone.”
Kortere wachttijden
Jojanneke, Emilie en Froukje hebben nu tijd over voor eigen ideeën en nieuwe plannen. Emilie schuift bijvoorbeeld aan bij de ‘regionale taskforce wachttijden verkorten’. Daar werkt zij met SGGZ-instellingen en komt op voor de belangen van de Basis GGZ. “Vanuit idealistisch oogpunt neem ik deel aan het overleg. Mensen moeten zo snel mogelijk een behandeling krijgen.”
Froukje is trots op de opleidingsplek die het drietal aanbiedt: “Het is uniek dat we als vrijgevestigden een PIOG hebben. Eigenlijk is dat gek; de helft van de psychologen in de Basis GGZ werkt bij een kleine praktijk of zelfstandig, terwijl alle opleidingsplekken bij grote instellingen zijn. Wij leiden een PIOG op tot generalist.”
“Samenwerken houdt ons up-to-date.”
Frouke Wouts
Verbeter de Basis GGZ
Samenwerken vereist een investering in tijd en geld. De gecombineerde praktijk heeft zelfstandigen in dienst die meer verdienen dan zijzelf. Volgens Jojanneke is dat een bewuste keuze: “Wij doen dit omdat wij er gelukkig van worden. Vanuit idealisme leveren wij betere zorg en dat voelt goed. Samen verbeteren wij het vak en de Basis GGZ. We behandelen zelf maximaal vijf of zes cliënten per dag en benutten de resterende de tijd voor andere projecten. Dat is niet-declarabele tijd.”
Froukje is vastberaden: “Kijk verder dan je eigen kamer en laat je ideeën tot bloei komen. Ga samenwerken of sluit je bij een netwerk aan. Beperk je jezelf tot alleen behandelen, dan verlies je perspectief en werkplezier.”