De kracht van psycho-educatie: overbelasting

Een belangrijk onderdeel van een behandeling is psycho-educatie. Ondanks dat ieder mens anders is, ervaren we ook veel hetzelfde. Psycho-educatie kan verhelderend, maar ook normaliserend werken. De cliënt leert zichzelf beter kennen én ervaart dat hij/zij niet de enige is met gelijke klachten. Dit artikel gaat in op mentale overbelasting, hoe dit kan ontstaan, welke signalen erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

Herstel van overbelasting 

In dit filmpje legt Gz-psycholoog Errez Bar aan de hand van animaties uit wat overbelasting is, hoe het ontstaat, wat de cliënt hier zelf al aan zou kunnen doen en hoe een psycholoog daarbij kan helpen. Het wordt simpel en beeldend uitgelegd, waardoor de kans dat de informatie blijft hangen bij de cliënt groot is. Helemaal als je het de cliënt thuis nog eens laat kijken.

Reeks: 'Mentale Batterij' door Equilibrium

Burn-out, depressie, overspannen of overwerkt? Help jezelf! 

Dit is het introductiefilmpje waarin Willem van der Bend (psychiater en coach) de term 'mentale batterij' introduceert. Hij vergelijkt de mentale gezondheid met een batterij die steeds verder leeg kan raken en vervolgens leidt tot psychische klachten als overbelasting, somberheid en/of angst. Hij legt op duidelijke wijze uit hoe belangrijk de mentale batterij is en hoe lang herstel kan duren. 


Hoe overleef je de huidige prikkel-rijke maatschappij?

Hier gebruikt Willem van der Bend de termen 'filter' en 'processor' om uit te leggen hoe prikkels van buitenaf (geluiden, beelden, geuren, woorden) gefilterd en verwerkt worden. Hij legt uit dat ieder mens met een dikkere of dunnere filter is geboren. Maar ook dat de mentale batterij van invloed is op de dikte van het filter. Hoe beter je mentale batterij is opgeladen, hoe dikker je filter. Hoe leger je mentale batterij is, hoe dunner je filter. Hoe leger, hoe groter dus de kans dat de processor overbelast raakt en je informatie niet meer goed verwerkt krijgt. Oftewel: overbelasting. Houd daar dus rekening mee. 


Houd jezelf mentaal fit met deze handvatten!

In dit laatste filmpje geeft Willem van der Bend tips over hoe je met prikkels omgaat, zodat je mentale batterij opgeladen blijft. Hij verdeelt activiteiten in drie categorieën. 1) Positieve energiegevers; 2) Positieve energieslurpers; 3) Negatieve energieslurpers. De positieve energiegevers zijn activiteiten waar je plezier aan beleeft en duidelijk van oplaadt. De positieve energieslurpers zijn moeilijker te herkennen - want deze zijn meestal leuk - maar kosten ook energie kosten (bijvoorbeeld een avondje uit met vrienden). De negatieve energieslurpers zijn dingen die je niet leuk vindt en die energie kosten. Wanneer je zakt in je mentale batterij, kunnen positieve energiegevers ook loodzwaar gaan aanvoelen. Dit is een heel duidelijk signaal dat je in actie moet komen! Hij adviseert om op onderzoek uit te gaan; wat geeft je energie, wat kost je energie en hoe kun je dit verdelen over de dag? En wat kan je misschien beter zoveel mogelijk laten?

Wat gebruik jij in de behandelkamer?

Heb jij nog interessante filmpjes, boeken, podcasts of teksten die jij gebruikt in de behandelkamer om uitleg te geven over overbelasting en wil je dit delen op dit platform? Laat het weten via info@kibg.nl.

Had je wat aan dit artikel?

Anderen misschien ook. Deel het artikel via één van de onderstaande kanalen.