Ook binnen Acceptance and Commitment Therapy (ACT) spelen metaforen en verhalen een grote rol. Hieronder drie video’s die cliënten helpen om op een flexibele manier om te gaan met de ‘obstakels’ die zij tegenkomen, zodat ze kunnen investeren in de dingen die ze echt belangrijk vinden.

Metafoor ‘Levensbus’

Een veelgebruikte metafoor in de behandelkamer is de ACT bus metafoor. Terwijl de bestuurder achter het stuurt zit, laten allerlei passagiers van zich horen. Ze bemoeien zich met de keuzes die de bestuurder probeert te maken en zijn nooit tevreden. De passagiers staan symbool voor gedachten. De moraal van het verhaal: jij bent de bestuurder. Er is maar één stuur in de bus en dat heb jij in handen. Wat de passagiers doen, is heel hard roepen. Jij kunt zelf de richting bepalen. Link naar de video: 


Metafoor ‘De Verhalenmachine’

Een andere metafoor is die van de Verhalenmachine. Dit verhaal gaat over een jonge vrouw die veel negatieve gedachten heeft en daarin verstrikt raakt. Hierdoor kan zij zich niet goed meer richten op de dingen die het leven voor haar de moeite waard maken. Deze video maakt op een laagdrempelige manier duidelijk hoe dit werkt en wat hieraan te doen is. Link naar video: 


Metafoor ‘De ongewenste gast

Hoe ga je om met gevoelens en emoties? Deze video laat zien wat er gebeurt als je ongewenste gevoelens en emoties negeert. Aan de hand van een metafoor met aansprekende illustraties – een herbergier ontvangt haar gasten met open armen, behalve de ongewenste gast - wordt duidelijk wat je beter wél kunt doen. Link naar video: 


Welke metaforen gebruik jij graag?

Maak jij gebruik van metaforen en zo ja, waarom kies je voor deze metaforen en wanneer zet je ze in? En wil je dit delen op dit platform? Laat het weten via info@kibg.nl.