Behandelaren bij De Hoofdlijn in Haarlem gebruiken de volgende boeken en middelen ter ondersteuning van hun behandelingen:

Kaartjes met complimenten

De kaartjes Eigenwijsjes (L.M. van Westerkamp van Beers) zijn oorspronkelijk ontworpen voor kinderen, maar ook heel geschikt om te gebruiken met volwassenen. Je kunt elke dag een kaartje met een compliment trekken. Dit helpt bij het positiever leren denken. 

Krachtige zelfcompassie

Het boek Krachtige zelfcompassie - Heb de moed om je uit te spreken en tot bloei te komen, onderscheidt zachte zelfcompassie en krachtige zelfcompassie. Als je compassievol met jezelf kunt omgaan, is het makkelijker om jezelf te beschermen, je grenzen te verleggen en om ‘nee’ te zeggen. In Krachtige zelfcompassie spoort auteur Kristin Neff je aan om jezelf te geven wat je nodig hebt om mentaal, emotioneel en fysiek vervuld te worden – en om jezelf te motiveren je doelen te bereiken of de nodige veranderingen door te voeren.

Compassie als sleutel tot geluk

In Compassie als sleutel tot geluk nemen auteurs Monique Hulsbergen en Ernst Bohlmeijer de lezer stapsgewijs mee om het vermogen tot (zelf)compassie te ontwikkelen. Onderzoek laat zien dat zelfcompassie een sterke bijdrage levert aan geluk. Door balans te brengen in de verschillende emotiesystemen verandert chronische stress in gezonde stress. Wanneer wij ons kwetsbaar mogen opstellen en niet perfect hoeven te zijn, komt er weer ruimte voor vitaliteit, plezier en spel. Het boek bevat vele visualisatie-, ervarings- en schrijfoefeningen waarmee je direct aan de slag kunt.

De kracht van kwetsbaarheid

Het boek De kracht van kwetsbaarheid - heb de moed om niet perfect te willen zijn, gaat over acceptatie en perfectionisme. Auteur Brené Brown beschrijft vanuit haar eigen ervaringen als wetenschapper wat het betekent om je kwetsbaar op te stellen in een wereld die gericht is op perfectionisme en het nemen van risico’s zonder dat succes gegarandeerd is. Ze moedigt de lezer aan om perfectionisme te laten varen, kwetsbaarheid te omarmen en uitdagingen aan te gaan.