De boekentips van Noëlle Groen van Psychologiepraktijk Leonardus:

Beelden bij behandeling – Metaforen in de GGZ

“Dit is een leuk en praktisch boekje met tekeningen en uitleg van praktische toepasbaarheid van de metaforen. Het boekje is gemaakt voor en door collega psychologen binnen de GGZ. Ter ondersteuning van de dialoog maken wij binnen de behandeling regelmatig gebruik van metaforen. Onze ervaring is dat een treffende beeldende vergelijking, een thema of problematiek kan verhelderen en inzichtelijk maken. Dit boekje is een leuke aanvulling op de metaforen die binnen ACT gebruikt worden.”

Auteurs: Bas van Heycop ten Ham (Klinisch psycholoog) en Lucie van den Eertwegh (GZ-psycholoog).

Is het leven een 7? Een psychologische gereedschapskist van vader op zoon

“In dit boek schrijft zoon Derek, onderzoeker in de geestelijke gezondheidszorg, over zijn vader die als psychiater in zijn praktijk regelmatig pakkende oneliners gebruikte om praktische adviezen aan zijn patiënten te geven. Dit deed hij met als doel hen van hardnekkige en terugkerende misopvattingen en belemmerende zienswijzen af te helpen. Erg leuk om te lezen, herkenbaar en goed passend bij onze werkwijze om binnen de kortdurende behandelingen, thema’s en interventies op transdiagnostische en creatieve wijze te benaderen.”

Auteur: Derek de Beurs en Paul de Beurs


Boekentip van de redactie:

Time to ACT!

“Het boek is een protocol/leidraad om een Acceptance en Commitment therapie aan te bieden. Er staan echter tal van oefeningen en metaforen in die je kan toepassen ongeacht de behandelmethode die je aanbiedt. De metaforen en oefeningen op zichzelf kunnen enorm helpend zijn om een boodschap over te brengen aan een cliënt of de cliënt op luchtige en ervaringsgerichte wijze aan het werk te zetten. Van anders omgaan en denken over emoties, stoppen met vechten tegen pijn, tot een zinvol en waardegericht leven leiden. Allemaal zeer toepasbaar binnen de kortdurende generalistische GGZ.”

Auteur: Gijs Jansen en Tim Batink

Wil jij ook boekentips delen?

Welke boeken raad jij je vakgenoten en/of cliënten aan? En zou je deze tips willen delen op dit platform? Laat het weten via info@kibg.nl.