Hoe werkt EMDR? Een animatie

Wat kan de herinnering aan een heftige gebeurtenis met je doen en hoe kan EMDR daarbij helpen? Deze video legt aan de hand van duidelijke animaties uit wat EMDR therapie is, geeft voorbeelden van psychische klachten waarbij EMDR ingezet wordt en legt uit hoe EMDR werkt.  


Animatie EMDR voor kinderen

EMDR therapie kan ook helpen bij kinderen die iets ingrijpends hebben meegemaakt. Deze korte video neemt de (jonge) kijker aan de hand van een animatie mee in het verhaal van Tim, die een auto-ongeluk heeft gehad. Hoewel zijn arm in het gips ging en goed genas, moet Tim nog vaak aan het ongeluk denken. Hij voelt zich dan bang en verdrietig, alsof het ongeluk opnieuw gebeurt. De animatie legt uit hoe EMDR therapie Tim heeft geholpen bij het verwerken van het ongeluk én dat hij er geen last meer van heeft. 


Uitleg werking brein bij stoornissen

Bij psychische stoornissen werkt het brein anders. Om dit in het kader van EMDR te begrijpen, kan deze video helpen. Maar ook de overige korte video’s zijn de moeite waard om te bekijken; deze zijn verdeeld onder diverse overkoepelende thema’s, zoals onder andere de basisprincipes van de neurowetenschap, neurowetenschap in twee minuten, het zenuwstelsel, neurotransmitters en hormonen, pathologie en aandoeningen en hersenzenuwen. Let op: de video’s zijn Engelstalig.


EMDR via een videogesprek

Ook via een online videogesprek kun je EMDR therapie toepassen. Dat kan bijvoorbeeld via CloudEMDR, die een gratis basisversie heeft. In deze basisversie heb je onder andere de mogelijkheid om de snelheid en grootte van de stip aan te passen, geluid toe te voegen en de achtergrond te veranderen. Zo kun je zoeken naar de optimale werkgeheugen belasting bij je cliënt. Op de site van CloudEMDR wordt in deze (Engelstalige) video uitgelegd hoe dit werkt.