Inschatten, afstemmen, afbakenen en wachtlijsten
Aan de voordeur
Een goede afstemming aan de voordeur met zowel verwijzers als cliënten is essentieel om te zorgen dat je cliënten met een passende hulpvraag in zorg krijgt en om een actieve houding bij cliënten te stimuleren.


Goede communicatie en afstemming, zowel met verwijzers als met cliënten, is essentieel. Door zorgvuldig de hulpvraag in te schatten, kan worden voorkomen dat cliënten onterecht op een wachtlijst terechtkomen, wat bijdraagt aan een efficiëntere zorgverlening. Daarnaast wordt de waarde van een proactieve benadering tijdens de wachttijd onderstreept, zodat cliënten al actief aan herstel kunnen werken.
Wat kan jij zelf doen om de afstemming met verwijzers te verbeteren? Hoe kan je een actieve houding stimuleren bij wachtende cliënten? Lees het in onderstaande dossiers.
Dossiers in dit thema
FAQ
Veelgestelde vragen
-
-
Zodra je inhoudelijk ingaat op een hulpvraag van een cliënt (zoals bijvoorbeeld bij een screeningsgesprek), ontstaat er een behandelingsovereenkomst. De verantwoordelijkheid die je daarna draagt is om duidelijk te zijn over wat je wel of niet voor een cliënt kan betekenen terwijl hij/zij op de wachtlijst staan. Dit moet duidelijk staan op de website: bij verslechtering van de situatie/crisissituaties moet er contact worden gezocht met de verwijzer. De eindverantwoordelijkheid voor de zorg voor de cliënt blijft bij de verwijzer totdat de inhoudelijke intake plaats heeft gevonden, en er groen licht is voor behandeling. Deze positie verschilt níét wanneer er geen behandelingsovereenkomst is (bijvoorbeeld bij geen inhoudelijke screening).
-
-
-
Er zijn verschillende dingen die je een cliënt kan aanraden voor tijdens de wachttijd. Je kan bijvoorbeeld het gebruik van eHealth aanmoedigen, zoals modules op een platform die je voor ze klaarzet of apps die de cliënt zelf kan downloaden en gebruiken. Het kan voor cliënten ook nuttig zijn om een dankbaarheids- of positief dagboek bij te houden, ze kunnen zich alvast verdiepen in psycho-educatie of stemmings- en activiteitenregistratie bij houden. Ook zijn activatie en het opzoeken van sociale steun vaak helpend. Daarnaast kan je ze informatie meegeven wat alvast kan bijdragen aan verwachtingsmanagement rondom het behandeltraject.
Je leest hier meer over in het dossier 'Actief op de wachtlijst'.
-
-
-
Door het NIP, en in de kennissessie over juridische kaders, is aangegeven dat het aanbieden van eHealth niet zorgt voor een grotere zorgplicht/verantwoordelijkheid. Het is echter van groot belang dat de cliënt begrijpt wat eHealth tijdens de wachttijd inhoudt: het is géén onderdeel van de behandeling, maar heeft een informatief of zelfhulpprofiel, ter voorbereiding op de intake of het starten van de behandeling. Het is essentieel dat de cliënt duidelijk geïnformeerd wordt over wat hij of zij kan verwachten. Leg bijvoorbeeld uit dat behandelaren de ingevulde antwoorden niet bekijken en dat cliënten bij verergering van hun klachten contact moeten opnemen met hun verwijzer. Wees duidelijk over bij welke vragen ze wél contact met jou kunnen opnemen. Aangezien duidelijkheid over wat een cliënt wel en niet kan verwachten bij gebruik van eHealth in de wachttijd juridisch gezien erg belangrijk is, is het raadzaam om dit ook op je website te vermelden en eventueel te noemen in een uitnodigingsbrief.
-
-
-
Als je beter bekend wil raken met jouw regio kan je uitzoeken of er overlegstructuren of netwerken zijn waar je vanuit de GGZ bij kunt aansluiten. Bijvoorbeeld: overlegtafels vanuit het IZA, een ROS-netwerk of mentale gezondheidsnetwerken. Ook kan je de website van de gemeente en de sociale kaart bekijken om een idee te krijgen van het aanbod daar. Daarnaast kan het helpen om organisaties die actief zijn in jouw regio eens te benaderen voor een informele kennismaking.
-
-
-
Het verkennend gesprek is een open gesprek tussen de hulpvrager, naasten, professionals uit ggz en sociaal domein en ervaringsdeskundigheid, waarbij alle perspectieven van gelijke waarde zijn. De hulpvraag en krachten van de persoon staan centraal: het doel is om te kijken welke zorg, ondersteuning of oplossingen het beste passen bij deze hulpvraag. Het gesprek wordt gevoerd vanuit herstelbevordering en positieve gezondheid. Het verkennend gesprek wordt vanaf 2025 vergoed uit het basispakket en helpt om cliënten sneller ondersteuning te krijgen die aansluit op hun hulpvraag, bijvoorbeeld via schuldhulpverlening, maatschappelijke organisaties of welzijnsorganisaties. Het verkennend gesprek kan bijdragen aan het verminderen van de wachtlijsten in de ggz doordat mensen elders passende hulp krijgen en hierdoor niet de GGz instromen.
-
Wil jij kennis en inspiratie over kortdurend generalistisch behandelen in je inbox?
Schrijf je dan nu in en ontvang eens in de drie maanden de nieuwsbrief van KiBG Kennisnet. Met o.a.:
- Highlights van het platform
- Nieuwe artikelen
- Uitnodigingen voor bijeenkomsten